Реформата в здравеопазването и Лев Троцки с неговата теория за постоянната революция

Може да прозвучи странни и дори тъжно, но реформата в здравеопазването никога няма да свърши. Причината за това е, че винаги ще има болни хора, които няма да искат да умират и ще изискват да се харчат милиони за всеки ден живот за тях. И разбира се те ще са прави. Те са изрядни данакоплатци и редовно внасят здравните си осигуровки.

През 1905 година Лев Троцки развива теорията за постоянната революция. Развитието не е планомерно натрупване и постоянно подобряване на наличното. То представлява преход на количеството в качество, кризи, скокове напред и назад. През 2007 година българската здравна система е в процес на реформа, сравнима с революция. Случват се важни промени, които носят значими резултати, но те не могат да бъдат усетени.

Парадоксално, но колкото повече една страна се развива икономически, толкова повече проблеми възникват в здравеопазването. В Танзания няма проблеми в здравеопазването. Там няма задължителна вноска в НЗОК, няма талони за специалист, доплащания за консумативи, плащания „под масата”. Разболееш ли се плащаш на лекар. Ако нямаш пари или ти минава, или умираш.

У нас все повече хора преодоляват жизнения минимум. Те вече са задоволили основните си потребности - имат къде да живеят и с какво да се хранят. Мислят за бъдещето на децата си. Когато се разболеят не им се умира. Те изискват все по-добро обслужване. С нарастване на жизнения стандарт обикновено повечето проблеми се решават. Що се касае здравето на човека, с нарастване на доходите проблемите в здравеопазването ескалират. Ето защо още доста време ще бъдем в процес на реформа. И в това няма нищо лошо. Важното е да се върви напред.

31.01.2007