Българската Коледа - една инициатива, която не подкрепям

Известните лица от телевизора често участват във фондонабирателни мероприятия с цел събиране на средства за подпомагане на някой в нужда.

Подобна е и идеята на Българската Коледа.

Защо смятам тази инициатива за позорна и изпълнена с фалшивост?

Едва ли е лошо, че се събират няколко милиона в края на годината и се дават за добри цели.

Проблемът е, че инициативата се провежда под патронажа на президента на България и с участието на множество политици, ангажирани в текущото управление на страната.

Изглежда тези хора са се объркали и са забравили за своята роля в обществото.

Не смятам, че е голямо постижение да се съберат 5-6 или 10 милиона лева и да се тупаш в гърдите, че това е най-голямата дарителска инициатива в страната, след като разполагаш с 14 милиарда в държавния бюджет, от които 4 милиарда излишък (каквито са прогнозите за 2008 г.). Напомням, че 4 милиарда са 4000 милиона, което значи, че с едно правителствено решение могат да се заделят поне 100 милиона в някой фонд, пред който неправителствени организации да кандидатстват за проекти, да има таван на средствата за всеки проект и строги критерии за участие, последващ контрол.

Значи тези 4000 милиона се разпределят за всякакви други цели, но не и за най-милосърдните, а за тях се налага да се цеди лев по лев SMS по SMS от всеки гражданин. Това е причината да не пусна нито един SMS за тази инициатива.

Това ми се вижда като черен PR за президента и не знам кой съветник му е кимнал да стане патрон на тази инициатива, но изглежда смешен и нахален да иска пари за благотворителност, след като заема ключова роля в обществото и има влияние да осъществява реални промени. Остава и премиерът да я подкрепи - един вид оправяйте се сами, дарявайте, че няма кой да взима управленски решения в страната и да отговаря на проблемите.

21.08.2008