Защо улиците в София са в такова състояние?

Или защо по-лошото от монополите са само частните монополи.

Време е да излезнем от познатата реферативна рамка и да спрем да се заблуждаваме – че сме бедни и поради това плащаме малко данъци, следователно общината разполага с малко средства за да инвестира в ремонт на пътищата.

Да, налице е естествено износване, но в следващите редове ще опиша другите фактори, които са причина за лошите пътища.

1. Частните монополи в София в лицето на ЧЕЗ, Софийска вода и Овергаз безконтролно режат улиците, прекарват своята инфраструктура след което засипват с кал дупките, които са сътворили и отгоре поливат с 1 см асфалт, който изчезва след по-малко от година.

Разбира се, монополите ще кажат, че поддоставчиците им калпаво вършат работата си, но това е проблем в техния контрол и не може да служи за оправдание.

2. Общината не се интересува от този проблем и не осъществява контрол.

3. Софийска вода изпълнява фалшива инвестиционна програма. Като концесионер има задължение да подновява съоръженията си, но защо вместо това да не се извършват само кръпки, а като инвестиционни разходи да се отчитатат тлъсти хонорари за консултански услуги на собствениците? Резултат – ремонтираният от и до булевард Г.М. Димитров когато Бойко Борисов стана кмет сега е на салата в следствие на течовете, които го подмиват и налагат кърпене след запушване на течовете с кал и 1 см асфалт....

4. Общината не се интересува от този проблем и не осъществява контрол.

5. Превдо предприемачи строят бетонени кутийки и псeвдоинвеститори си ги купуват – но междувременно за 3-те години на строеж минават с 40 тонните камиони по пътищата и ги разбиват, а новите улици се превръщат на боклук, защото тежките машини минават по новия път.

6. Общината не се интересува от този проблем и не осъществява контрол.

7. Да, дори новите инвестиции се изпълняват без никакаво качество. Например пътят след Бистрица е асфалтиран с 1 см асфалт, всместо с 8 и 3 месеца след това дупките зейнаха.

8. Общината не се интересува от този проблем и не осъществява контрол.

9. Не съществува координация межди утилитите (фирмите, осигуряващи инфраструктурата) и общината относно подмяната на инфраструктурата. Познат е вица за поличбата – ако тази пролет са ви асфалтирали улицата, значи на есен ще сменят канализационните тръби. Преди 2 години разкохапа Симеоновско шосе за да сложат електрическите кабели под земята. Асфалтираха. Последната година копаят за да правят канализация. А преди няколко години от там минаха за да сложат тръбите на газта.

10. Общината не се интересува от този проблем и не осъществява контрол.

11. Формират се ужастни задръствания, резултат от кръпките, които монополите «аварийно» извършват. Защото аварийното е по-евтоно от цялоста инвестиционна програма.

12. Общината не се интересува от този проблем и не осъществява контрол.

Е, както се вижда, всеки частник предпочита да печели колкото се може повече и щом като няма контрол да увеличава печалбата си. Ясно е, че чиновниците в общината не си вършат работата. Също така е ясно, че и ние не си вършим работата да изискваме от общината да се грижи за нашия интерес. 234 лева е данакът за апарматанта ми. 1300 лева е сметката ми за ходовата част на колата. Не знам как са вашите сметки.

Снимките илюстрират кой е копал, кой е асфалтирал. От нас зависи дали ще направим истинска Пътна полиция – да си пазим пътищата от монополите или ще оставим т.н. пътна полиция да ни следи дали сме без колан или без запалени фарове и от 07.03.2011 – без колан на задната седалка...

08.03.2011

Разгледайте снимките тук.

Още по темата тук.