Защо държавата е рекетьор?

Всички знаем какво означава рекет. Когато съмнителни елементи идват при вас и искат от вашия бизнес такса, която ако не плащате ви очакват големи неприятности - ще ви пребият, ще ви запалят магазина и т.н. Услугата включва "пазене" от други подобни групировки, като нещата между тях се разчистват по "служебен път". Нямате избор дали да ползвате услугата или да я откажете, цената й зависи само от това, колко е поискала групировката, не и от вашите възможности. В същото време останалите данъци към държавата вие си ги дължите и заплащате - за полиция, за правосъдие и т.н. Излиза, че вие заплащате двойно за едни и същи услуги. Това се случва в държави, където властта не функционира, а се държи от местни групировки.

У нас самата държава се е превърнала в рекетьор. Събира чинно своите задължения, увеличава както си иска таксите и данъците, променя районирането в градовете за увеличи данъчната стойност на имотите или да разшири синята зона, осъществява невероятна преса над бизнеса чрез данъчни проверки, невръщане на ДДС, псевдоактове за да се пълни бюджета.

В същото време услугите, които предоставя, са с невероятно ниско качество - съдебна система, където съдиите взимат решение според наддаването от страна на тъжителите. Полицията се занимава с псевдоконтрол по пътищата, като че ли това е най-важния проблем. В същото време застраховката "Кражба" е единствената, която пази нашите автомобили, хайде сега убедете ме, че това не е случайно.

Държавата централизирано обслужва интересите на монополите чрез Комисията за водно и енергийно регулиране, вместо да следи те да изпълняват инвестиционните си програми и непрекъснато да намаляват разходите. Това е по-сложно отколкото да се разбереш с тях и монополите да те почерпят. Така ние плащаме двойно и тройно за услугите, които не са променили качеството си за годините след продажба и концесиониране, единствено се извършва декапитализиция и използване на съоръженията, изградени през татово време. Качеството стремително върви надолу, и ако последните 5 години токът не беше спирал, то за 2 месеца в моя квартал гасна за по час поне 5-6 пъти - в столицата. До 2 години очаквам и цели дни да съм на тъмно, защото построените преди 25 години съоръжения не се подновяват, но приходите от сметките ни заминават в "правилните" джобове на чуждестранните псевдоинвеститори.

Държавата не извършва контрол при ремонтите на пътищата, те са с изключително ниско качество и така и малкото заделени пари се разпиляват в натрошения само след година асфалт. Ние плащаме освен данъците и за ремонт на ходовата част на колите си.

Кучетата в София са все повече, но усвоените милиони за кастрация и обезпаразитяване трябва разбираш ли дори да се увеличат, нали някой ги получава.

Обищината в София следи да се санкционират автомобилите паркирали неправилно и вдига таксите за паркиране, но не търси решение на проблема с трафика и паркирането в София. Ние плащаме с СМС.

Както се вижда, държавата не изпълнява своите задължения. Точно както един класически рекетьор изпълнява единственото си задължение да пълни безмилостно бюджета си за да издържа собствените си структури. А за предпазване от кражба има СОТ и застраховки, за строшените коли има ремонти и т.н., за които ние отделно ще платим. Ето затова сме бедни - защото сме маймуни.

Какви са случва?

Една голяма част от можещите нещо хора за съжаление са се нагодили в системата. Да, след като имаш концесийка някъде или имаш тлъст договор с държавата, която не извършва контрол, всичко ти е наред. Вярно, прашно и мръсно е, но в големия джип през деня и в ресторанта вечер е уютно, детето учи в Лондон.

Друга голяма група си замина. Дойдоха от селата хората с количките и каручките, които се хранят от кофите с нашите отпадъци.

Третата група са пенсинерите - те ще издържат каквото и да се случи.

Четвъртата група са хората, които виждат потенциал за развитие, опитват се от къде ли не да подкарат нещата, но системата ги смазва. Рекетьорите за сега са по-силни. Например, вместо да се развива железницата, както в Холандия и Белгия, където с влак се стига бързо и комфортно навсякъде с резултат намален автотрафик и еко ефекти, у нас железницата се декапитализира. Метрото ще стига след година до централна гара, значи от Младост ако се качите на метрото и слезте на гарата за 3 часа бихте могли да стигате до Бургас в ново влакче. Тогава едва ли бихте се качили на колата. Но няма кой да мисли 3-5-10 години напред, джобовете трябва да се пълнят днес.

11.03.2011

Още по темата тук.