Плагиатството в социалния сектор

Щастливи сме, че нашият модел на работа действително се превърна в пазарен модел за предоставяне на социални услуги в България.

Малко ни натъжава обаче, когато буквално и безочливо се копират текстове от сайта ни, като се поставят на интернет страници на новосъздадени организации и се представят като техен модел.

Към момента сме открили три такива организации. В цивилизациования свят хората се обаждат по телефона, предлагат партньорство и ако искат да ползват твоя модел на работа - това става след определени уговорки. Буквалното копиране на текстове не върви с копиране на модела на работа.

Ние нямаме нищо против други доставчици да развиват социални услуги и да се създава конкуренция в сектора. Напротив, точно това е дългосрочната ни цел. Това, срещу което заставаме, е простото копиране на готово, без мисъл. Моделът на социални услуги, който предлагаме не е статичен, а се развива постепенно от 2010 година насам като адаптация към текущите нужди от социални услуги в гр. София. Простото копиране означава, че няма отблъскване от конкретни нужди и казуси и оформя една куха форма, зад която не стои никакъв опит.

Автентичният модел на работа на Пиа Матер ще бъде ползват от януари 2014 година от две организации - в Бургас и в Горна Оряховица. Отворени сме за партньорства с организации от цялата страна.

Всички опити за буквално копиране на нашия модел на работа ще бъдат представяни за да се знае от къде са тръгнали.

Мед Кеър ООД, гр. Стара Загора с управител Милен Рачев. Стартира дейност през юни 2013, като копира буквално услугите и идеята за дарителство. Обявява се за първата организация в Стара Загора, която предлага комплексна услуга за възрастни хора. Ето снимките от сайта й от 20.10.2013:

Хуманност и дълголетие ЕООД, създадено през 2013 г. от Петя Демирева, дългогодишен служител на АСП (структура към МТСП). Месец по-късно печели проект за мобилна социална услуга от кризистния социален фонд на МТСП - инересно как и каква е тази иновативна услуга - след като две предходни години Пиа Матер подава проектни предложения за такава услуга до същия фонд на МТСП, като имаме официален отговор, че "възрастните хора не са приоритет". Копира се нашата ежедневна двучасова услуга, която предлагаме с изброените дейности, които включва.

Раяна 2000 ЕООД с управител Мария Начева, прехвърлят дейността от Плевен в София. През 2011 г. копира едно към едно услугите за свързани с помощ в домакинството, включително цени, услугата Телефонна визита, периодът на предоставяне от 4 седмици, както и пакетните ни услуги, наречени от нея активна грижа. Въпреки проведен телефонен разговор през 2011 с молба за небуквално копиране на дейността ни, не последва промяна:

BC-HR.COM - Bonelly Consult Ltd. - HR Company Агенция за подбор на персонал в гр. Варна. Копира още през 2011 г. трите пакетни услуги, с които стартирахме дейност: