Струват ли си продуктите, насочени към модерната офис културата

Как изглежда идеалната работа? Напоследък оставам с впечатлението, че оптимална цел в професионалното развитие на много млади хора е да си намерят работа в лъскав офис. Офисът е пълен с добре облечени колеги, които целят да покажат колко много работят.

Каква е най-често срещаната офис култура? Остава се до 19-20 часа на работа, въпреки, че работното време е до 17:30. Обядва се на работното място, без да се става от компютъра. Погледът е съсредоточен върху монитора. Новите колеги се държат настрана, не им се помага да навлезнат в работата, като се гледат строго. Модерно е да се подиграваш на клиентите. Колегите се оплакват един на друг от ниската заплата и се следи кой какъв бонус е получил, в каква командировка ще отиде. Офисът представлява огромна зала с десетки бюра, целяща да подчертае, че тук няма място за лично пространство, всеки се наблюдава от всеки дали работи.

Естествено, тази обстановка е нездравословна - тя не е естествена за никой, но се поддържа и възпроизвежда. Какво му остава на човек, когато по 10-12 часа на ден е принуден да работи по този начин?

Първо, той трябва да бъде различен или уникален и същевременно да бъде на вълната на прогреса. Най-новият айфоун или HTC е нещо, с което трябва да се похвалиш, нищо че цената му е като половината или цялата ти заплата. На монитора залепваш нещо - дали ще е цветенце или някакво човече, което да се клати, или пък интересен десктоп бекграунд. Понеделник разказваш в какъв лъскав хотел си бил през уикенда, но как олинклузива не е струвал. Споделяш какви екстремни преживявания си си организирал - скок с бънджи, каране на кайт сърф, рафтинг.

Второ, необходими са периодични бягства от тази обстановка - и то буквално всеки час. Това най-добре се илюстрира с рекламните тенденции последната година, които явно не се отнасят само за България. То е логично - може и да внасяме тази култура с международните корпорации, които са твърдо стъпили у нас. Ако нещо си се изнервил, ти имаш едно спасение, към което можеш да прибегнеш - избери нашия продукт за това спасение.

http://www.vbox7.com/play:m3a9f1d02c

<object width="450" height="403"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/USbwTx-wkOE?fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="wmode" value="opaque"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/USbwTx-wkOE?fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" wmode="opaque" allowfullscreen="true" width="450" height="403"></embed></object>

http://www.vbox7.com/play:f26303a1

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" width="450" height="403"><param name="movie" value="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=f26303a1"><param name="quality" value="high"><embed src="http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=f26303a1" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="450" height="403"></embed></object>

Мисля, че има проблем, когато започнем да живеем за да работим, вместо да работим за да живеем пълноценно.

Всеки трябва да мисли за своето професионално развитие - къде ще е той след 10 години, дали желае да изпълнява поръчани от друг дейности или сам да планира и създава тенденции. В същото време обаче, животът си върви - всяка вечер е ценна, а не само тази през уикенда на спа почивка. Има истински ценности, а не тези, които се предлагат от телевизионния екран.