Стартиращ бизнес в три сфери работи с подкрепа от Empower

Програмата съществува едва от 2010 г., през юли ще започне финансирането на втора серия проекти

Училището за роботи „Робопартанс“ вече се самофинансира в София.

  • Автор: klassa.bg

  • Дата: 8.3.2011

  • Коментари: 0

  • Сподели:

Рая Атанасова

raya.atanasova@klassa.bg

Една от програмите за развитие на стартиращи фирми Empower започна работа през 2010 г. Второто издание на конкурса започва в средата на февруари и тази година се очаква интересът да е двойно по-голям. Приемът на документи тръгва през май и ще продължи до 30 юни 2011 г. Условията за участие през тази година както и общият награден фонд ще станат ясни до месец, коментираха от Empower. Конкурсът „Награда Empower за изключителни млади предприемачи” е инициатива на фондация Empower United и е подкрепена от Американската агенция за международно развитие (ААМР). Тя се осъществява със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Първите спечелени награди са за три проекта на обща стойност 200 000 лева.

100 000 лева за онлайн магазина ocosy.com

Една от тях е от 100 000 лева и е за авторите на сайта ocosy.com Борислав Милоев и Елия Атанасова. Малко преди да кандидатстват, те са стартирали своя електронен магазин-ателие за изработване на уникални текстилни артикули с фокус върху нещата за дома - възглавници, одеяла и др. Артикулите са ръчно изработени и са единични бройки. Те участват с идеята да разширят дейността си извън България чрез разработване на онлайн приложение за потребителите. С негова помощ хората сами могат да изберат дизайн, който ентусиастите да изработят за тях. С този проект кандидатстват по програмата на Empower. Планират до края на годината да пуснат ново производствено оборудване и да стартират сайт, насочен основно към пазара на Великобритания. Това са и основните инвестиции, финансирани от Empower. А това, както самите те казват, е една от малкото опции пред новостартиращи бизнеси. Междувременно Милоев и Атанасова развиват българския си проект под веселата марка „100 овце“.

„Бизнесът ни и в момента отчита минимални печалби. Благодарение на финансирането от Empower обаче ще може да се развием много по-бързо и да реализираме цели, които щяха да ни отнемат години“, посочи за „Класа“ Милоев.

Борислав и Елия смятат, че подготовката на бизнес плана е особено полезна, позволява на стартиращите бизнеси да подредят идеите и целите, както и да се тестват като екип. Двамата казват, че отчитането на дейностите протича гладко. На въпроса какви са трудностите пред младите за реализиране на бизнес и в кои сфери биха били най-успешни Борислав отговаря: „Проекти могат да бъдат успешни във всякакви сфери, стига хората да са наистина запалени по идеите си и да работят систематично. Основна трудност за повечето млади хора е липсата на финансиране за растеж, щом средствата, които могат да съберат от близки и приятели се окажат недостатъчни“, завършва разказа си младият предприемач.

60 000 лева за училище по роботика „Робопартанс“

„Ние съществувахме преди Empower”, каза Кирил Митов в отговор на въпроса как са решили да кандидатстват по инициативата. Отдавна сме запалени по предприемачеството, споделя той мотивите и на своята съдружничка Екатерина Аначкова. Дори не предвиждахме да кандидатстваме, но през май седнахме и описахме реално какво правим. Ето че проектът беше готов“, обясни Кирил.

Те имат училище по роботика и още през февруари 2010 г. имат първите си групи. Двамата стартират бизнеса си изцяло със собствени средства. „Знаехме, че има проблем: учениците губят интерес в седми, осми и девети клас. С роботите се опитваме да им покажем, че има смисъл, провокираме техния интерес за математика, физика, информационни технологии. Идеята е да мислят повече в тази насока, да търсят, да намират, смята Кирил Митов. Чрез финансирането на Empower те ще могат да постигнат мечтата си: да достигнат до много повече ученици от цялата страна. Това ни дава по-голяма сигурност и стабилност, признава Кирил. Двамата млади хора са програмисти и под една или друга форма са се занимавали с подобна дейност. Дори в момента Екатерина съвместява няколко. Училището е допълнителен доход и за хората, които преподават там. Те не са педагози, а хора с опит в сферата. Занятията са извънкласни и свободни за учениците.

През юни 2010 г. двамата предприемачи знаят какви са проблемите, какви средства им трябват и за какви дейности пишат своя проект, който се оказва печеливш. Сега вече работят в екип от девет души - седем в София и двама във Варна. В техните курсове са участват около 200 деца. „Дейността в София вече се издържа сама, другите средства ще инвестираме в разширяване“, обясни Митов.

40 000 лева за комплексен социален персонаж

Услугите в ЕС за деца и грижа в домовете им са доста добре развити, но когато говорим за възрастни хора, грижите в социални домове не са достатъчни, коментира „своя проблем“ Нина Димитрова, един от управителите на „Пиа Матер“ ООД. Фирмата предоставя услуги за възрастни хора в техния дом. Тази област Димитрова изследва отдавна и има подкрепата на свой приятел – Марко Ганчев - разработил финансовата част на проекта.

От самото начало знаех, че ще имаме успех. Нашата идея много добре пасваше на целта на програмата, бизнесът да има социален ефект, обясни Димитрова. За разлика от другите два проекта, този е разработен специално за конкурса. По нейните думи изготвянето му се оказва доста трудно и не й остава време за нищо друго.

Трябваше да попълваме дълъг списък от въпроси с финансова обосновка, която не е никак лесно нещо, проучването на пазара също отнема доста време, твърди тя. Проектът разработват за месец. След успеха му първите месеци се занимават с координиране на услугата, наемат офис, изготвят услугите, остойностяват ги, влизат в контакт с различни партньорски организацииа.

Дейностите са свързани с грижа за хора в техния дом, както и грижа от страна на възрастни хора в пенсионна или пред пенсионна възраст за техни връстници. За това те получават заплащане от около 4 лв. на час. Нашата ниша е в случаите, когато човек не попада в тези категории социално слаби лица, но имат нужда от такива грижи. Парите се получават на тримесечие и на база извършени дейности. Финансирането им позволява в рамките на около година да укрепнат и привлекат достатъчно клиенти, за да може сами да се издържат. Планират това да стане още в началото на лятото.

„Най-важното е, че ни повярваха. Това ни вдъхнаха кураж“, коментират те.

Мнения

Нина Димитрова, управител на „Пиа Матер“ ООД: Представянето на проекта е най-сложно

Представянето на проекта пред комисия беше най-сложно. Много аргументирано трябва да изложиш идеите си и да убедиш журито, че проектът си заслужава. Хората, които ще пишат тепърва своя проект, трябва добре да познават проблема, на който техният проект трябва да отговори. След спечелването на проекта трябваще да коригираме финансовите параметри, всеки залага максималната сума, която може да се спечели по програмата, и ние така направихме.

Кирил Митов, управител на „Робопартанс“: Трябва да намерите проблем, който да вичовърка отвътре

Финансовият план трябва да е подробен, конкретен и ясен. Бизнес моделът да е много ясен и прост, начинът, по който работим и достигаме до хората, трябва да е суперелементарен. При нас хубавото беше, че имахме цифри, на които да стъпим. Те стояха суперадекватно.

Желаещите да кандидатстват не е задължително да са стартирали бизнес, но това помага изключително много. Хубаво е вече да са започнали отнякъде и да има какво реално да покажат. Те трябва да намерят проблем, който да ги човърка отвътре. Дали ще го решат правилно, или не остава на по-заден план. Нека не го правят заради самото правене. Преприемачески като погледнеш пари няма, така че друго трябва да те крепи, когато първият клиент го няма, когато проблемите са огромни.