Защо инвеститорите обичат късите поли

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/11/1087826_zashto_investitorite_obichat_kusite_poli/

Последна промяна в 10:42 на 12 май 2011, 4077 прочитания, 60 коментара

Няма точна формула, която да накара инвеститорите да харесват всеки бизнес план. Магията е най-вече в хората, които го правят. Ако те са достатъчно отдадени на идеята си и съумеят да покажат ентусиазма си в няколко страници, то шансовете им да бъдат забелязани стават много големи.

Този съвет отправиха членове на миналогодишното жури в конкурса за млади предприемачи за Empower на последната обучителна среща за тазгодишното издание пред близо 200 души. Почти толкова, колкото подадоха своите бизнес планове за първото издание на конкурса. От всичките 200 души едва 5-6 вдигаха ръка, че са кандидатствали миналата година.

Оказа се всъщност, че това са спечелилите през 2010 г. Тази година наградният фонд за състезанието е два пъти по-голям - 200 хил. лв. общо, но пък ще бъдат стимулирани шест проекта. Най-добрият ще получи 50 хил. лв. за реализацията си, а останалите пет плана - по 30 хил. лв. Подадените проекти ще се оценяват на три етапа от 30 човека, а наградите ще бъдат връчени през ноември. Първият проект вече е подаден, а крайният срок е до края на юни.

Добрият бизнес план е печелившият

"Няма как един план, в който бизнесът никога не излиза на печалба, да спечели инвеститорите, все някога този бизнес трябва да излезе на печалба", каза Бистра Кирова, главен изпълнителен директор на на "БМ лизинг".

"Не е задължително бизнесът да е печеливш, важното е да е на положителен паричен поток. Печалбата е хубаво нещо, но много компании фалират както са на печалба. Гледайте бизнесът ви да върне вложените в него пари, пък нека е на загуба", добави Делян Павлов, основател на "Нетейдж БГ".

"Второто нещо, което е важно за мен като оценител на бизнес плановете и потенциален инвеститор, са хората. Те са по-важни за мен. Аз искам да имам вяра, че това са хора, които реално разбират това, което ще правят, и ще могат да го доведат до успешен край", допълни той.

Подходящият опит е много важен

"Миналата година например имаше маркетинг специалисти и продавачи с бизнес планове за инженерингово предприятие, което ще прави платки. Човек, който никога през живота си не е пипал производство, още в този момент губи всякаква вяра у мен, че ще може да реализира подобен проект", каза Павлов.

Той посъветва младите предприемачи да си направят добре домашното, преди да седнат да мислят бизнес план за реализацията на дадена идея. То включва не просто четенето и преписването на тонове маркетингови проучвания в интернет, а реално проучване какво представлява даденият бизнес.

"Ако искате да направите баничарница, отидете и говорете с един баничар какво реално изисква бизнесът, т.е. освен логичните разходи за наем и персонал какви още разходи има един подобен бизнес. След това включете тази информация в бизнес плана, за да стане ясно на оценяващия дали екипът има реална представа за това, с което иска да се захване", заяви още той.

Пробвайте идеята си, дори да е само с един клиент

"Този опит е много по-ценен от хиперскъпи консултантски екипи или маркетингово проучване. Аз лично бих избрал точно човек, пробвал да реализира идеята си, пред човек, който си я представя само на хартия", коментира още Павлов.

"Що се отнася за правилната дължина на един бизнес план, тя няма значение, стига резюмето към него да е кратко, ясно и интригуващо. Миналата година имаше резюмета, които бяха толкова забавни, че ме накараха да прочета целите планове, да ги препрочета втори-трети път", разказва още Павлов и пояснява, че е по-добре първата страница да обяснява какво и как искат предприемачите да направят, а всички подробности и уточняващи детайли да бъдат оставени за отделни приложения към бизнес плана.

Така, ако на инвеститорите или в случая журито им стане интересно, да си прочетат съответното приложение. Разбира се, в случая има значение кой ще чете плана, тъй като има три вида публика за него - инвеститори, вътрешен мениджмънт и кредитори, и всеки от тях гледа под различен ъгъл всеки бизнес план.

"Бизнес планът трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запази интереса. В тази връзка инвеститорите предпочитат по-късите поли, докато, ако кандидатствате в банка, там ще искат повече детайли и аргументация." Така Павлов описа най-образно и ясно кога един план трябва да е по-подробен и кога не.

Не допускайте правописни грешки

Кратък или дълъг, бизнес планът не трябва да има правописни грешки, каквито журито е видяло често миналата година. "Това просто говори за отношението на авторите", каза Венета Илиева, основател на "Клуб 50+".

"Когато го напишете, просто го дайте на ваши приятели да го прочетат и проверят", посъветва тя участниците в дискусията и допълни, че те не бива все пак да подценяват финансовите разчети и маркетинговите разходи, тъй като колкото и трудно да е те да са реални, в крайна сметка всеки бизнес план и заложените в него разчети действат дисциплиниращо и карат предприемачите да следват дадена посока и да си сверяват часовника според първоначалните планове.

Освен това Илиева допълни, че е изключително разочароващо, ако проектът е представен с бизнес план, пълен с трактати от учебници или параграфи, взети направо от интернет. А подобни планове е имало миналата година, поясни тя.

Участвайте само с един проект

В заключение журито на конкурса за наградата Empower през 2010 г. посъветва всички кандидати да участват само с един проект - този, който те считат за най-важен, този, който те чувстват като техния проект. Когато един човек се чувства ентусиазиран едновременно за няколко проекта, за журито това е по-скоро сигнал, че той не е отдаден на нито един тях изцяло.

А отдадеността, ентусиазмът и личното присъствие са първите три неща, които според тях и инвеститорите се гледат във всеки потенциален проект за инвестиция. Съответно това е и което те търсят да открият в един бизнес план.

Какво се случи със спечелилите Empower 2010 г.

Борислав и Елия от София, които спечелиха първа награда и 100 хил. лв. с проекта си за уебмагазин за текстилни изделия www.ocozy.com, в момента разработват онлайн платформата, с която бъдещите им клиенти ще могат сами да направят дизайна на своите изделия от текстил - одеала, чанти и каквото си пожелаят. Платформата трябва да е готова наесен. Те вече имат опит в тази сфера с магазина и блога си за подобни изделия 100sheep.eu. "Идеята сама по себе си струва малко, ценното нещо е реализацията й", каза Елия на бъдещите кандидати за наградата Empower.

Кирил и Екатерина тогава спечелиха втората награда и 60 хил. лв. с проекта си за училище по роботика Robopartans. Те вече организират обучения в три града в страната - София, Варна и Димитровград. Скоро ще има такива и в други градове, като вече са имали над 200 деца в занятията, които организират. Техният съвет към бъдещите млади предприемачи е да се опитат да развият бизнеса си, дори и да няма Empower, като същевременно планират реализацията му сравнително реално.

Нина и Марко от София, които спечелиха трета награда и 40 хил. лв. с проекта си Комплексен домашен социален патронаж Pia Mater, вече имат девет постоянни клиента и над 60 човека, които почасово им помагат в подготовката и предоставянето на социалните услуги. До момента Empower им е помогнал много в популяризирането на услугата чрез издаването на брошури, които се разпространяват в различни здравни и социални заведения, както и в разработването на онлайн платформа за избор и заявка на социална услуга направо от клиентите.

"Един бизнес план трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запази интереса. В тази връзка инвеститорите предпочитат по-късите поли"

Делян Павлов, основател на "Нетейдж

"Един бизнес план трябва да е колкото една дамска пола, т.е. трябва да е достатъчно дълъг, за да покрие темата, но и достатъчно къс, за да запази интереса. В тази връзка инвеститорите предпочитат по-късите поли"

11.05.2011

Публикация във в. Дневник