Могат ли да се правят иновативни проекти в България?

„Това не е като да откриеш как да стъпиш на Марс – нещо, което никога няма да случи. За нас важното е всеки ден в ежедневната работа, в ежедневния си подход бизнесът да се подобрява, да прави стъпки, които да помагат на предприемачите и на техните клиенти да работят по-лесно, евтино, ефективно и всички да извличат печалба. Тоест иновативността е точно в тези малки крачици, които човек прави. Всеки ден да открива нещо ново – нов канал за продажба, нов продукт или иновативен механизъм как да работи със своите служители – това е иновация.” Определението е на Станислав Сираков – програмният мениджър на конкурса за млади предприемачи, организиран от Фондация Empower United. Надпреварата, спонсорирана от Американската агенция за международно развитие, също е новост за България. Тази година се провежда едва второто й издание, а интересът от страна на участниците е вече много голям. Церемонията при откриването привлече десетки млади хора. Препълнената зала 6 на НДК изглеждаше някак странно – вместо обичайните скучновати делови дискусии между делегатите от международни конференции на високо ниво, профилирани бизнес форуми или партийни конгреси, сега атмосферата тук беше приповдигната, а разговорите – разчупени и динамични.

Дали заради наградния фонд от 200 хиляди лева, или поради възможността да получат практическа информация за създаването на успешен бизнес проект, посетителите видимо следяха с интерес презентациите на организаторите. Лайтмотивът е един и същ: младият българин може и трябва да развива пълния си потенциал. Формулата не изглежда сложна, поне според съветите на председателя на фондацията Томас Хигинс: „В живота на всеки има по една наистина голяма битка и тя е със самия себе си. За да излезеш победител, трябва да приложиш две правила – концентрация върху целта и постоянство в стъпките за постигането й. Това е формулата за успех.”

Упоритост и постоянство. Вероятно това са и част от качествата на двама от най-младите успешни предприемачи. Общото между Нина Димитрова и Кирил Митов е това, че техните проекти печелят две от наградите на миналогодишното издание на конкурса за млади предприемачи. Нина предлага услугата „Комплексен домашен социален патронаж”. Срещу доста по-ниска цена от наемането на болногледач или настаняването в старчески дом, група от социални работници осигурява почасово обгрижване на възрастни хора в техните домове. Междувременно част от екипа на домашния патронаж са отново пенсионери, които са трудоспособни и търсят допълнителни доходи. Услугата е достъпна от февруари. Тя е факт благодарение на спечелената награда в размер на 40 хиляди лева.

Н. Димитрова: „В началото това беше един изцяло идеен проект, нямахме стартирал бизнес. Срещнахме трудноти и една от тях беше финансирането. Но като цяло мисля, че тук има условия и дори бих казала, че България е мястото, където е добре да се правят такива проекти, тъй като нещата са в голяма степен в движение. Аз така виждам поне социалния сектор, където се извършават големи реформи, които в Европа са правени преди 30 години. Така че мисля, че средата тук е благоприятна.”

И докато Нина се старае да облекчи всекидневието на възрастните, то проектът на Кирил цели да събуди интереса към ученето на най-малките. С 60-те хиляди лева, спечелени в конкурса за млади предприемачи, дипломираният ИТ специалист прави училище по роботика. Идеята е чрез играта с най-високия клас – Mindstorms на комплектите LEGO, децата да натрупат знания в някои не чак толкова атрактивни области като математика, физика и електронни технологии. През школата вече са преминали около 200 ученика от 1-ви до 12-ти клас. Бизнесът все още не е много печеливш, но приходите само за част от 2010 г. са близо 30 хиляди лева, което предвид вложената първоначална инвестиция и оперативните разходи, е една добра основа за успешното развитие на проекта.

К. Митов: „Иновация е да успееш по един по-различен начин да добавиш по-голяма стойност и този начин разбира се да е по-евтин. Защото с много пари вероятно ще успееш, но трябва с малко финансиране, с не много големи средства да добавиш стойност. Това е иновативното и основното в нашия проект. За нас намирането на финансиране не е толкова голям проблем, колкото това да обясним точно каква е нашата цел, да обясним защо е полезно и някак си да ни повярват.”

Да им повярват. От това имат нужда днешните млади българи, които са избрали трудния път да работят и да се развиват у нас, вместо да излязат навън, където пазарът е далеч по-голям, а професионалните стандарти и условията за правене на бизнес са в пъти по-добри от наличните тук. Вместо реална подкрепа, талантривите и предприемчиви студенти получават единствено уверения, че държавата, университетите и бизнесът „водят диалог за по-ефективно сътрудничество помежду си”. Цяло едно поколение, започнало образованието си в годините след прехода, стана свидетел и жертва на тази така и незавършила дискусия. Аргументите на трите страни са познати на всички – университетите нямат пари, бизнесът не получава подготвени кадри, а управляващите ... техният капацитет не е достатъчен, за да създадат работеща стратегия в рамките „само” на един четиригодишен мандат.

Не, иновативно мислещите млади българи не вярват на подобни твърдения. Те отказват да станат част от система, която се крепи върху постоянното търсене на оправдания и взаимното прехвъляне на отговорност. Настроението в препълнената зала 6 на НДК дава лъч надежда, че битката не е загубена. За разлика от безизразните погледи на хилядите бюрократи и делегати, които незнайно защо сякаш смятат за свой дълг посещението на всевъзможни „високо престижни” конференции, форумът за млади предприемачи се превърна в събитие, интересно не за медиите, а за самите участници в него. „Ние затова направихме нашата инициатива, нашият конкурс като първата стпъка, с която един млад човек, който има иновативна идея, може да стартира. Има фондове, има банково финансиране, но те идват на доста по-късен етап и съществува една дупка, която точно с наградата се опитваме да запълним - иначе всичко става с приятели, с роднини, т.е. по старото правило”, обощава мениджърът от EMPOWER Станислав Сираков.

Набирането на документи за конкурса е до края на юни. Наградният фонд от 200 хиляди лева ще бъде разпределен между шестте най-добри иновативни проекти. Звучи прекрасно, но само за шепата победители. Какво ли щеше да е, ако подобен конкурс съществуваше не от една, а от десет или двайсет години и ако организатори бяха не фондация, подкрепяна от американска агенця за развитие, а фонд, генериращ голяма сума пари, спестена да речем от част от нашите данъци или постъпила като регулярна инвестиция от страна на бизнеса? Ако всичко това беше факт, днес България едва ли щеше да заема последните места в класациите по конкурентноспособност. Иновациите са двигателят на икономическото развитие, твърдят теоритиците. Е, време е бюрократите у нас да приложат чутото по конференциите и да свършат работата, за която им се плаща, защото в противен случай рискуват да пропъдят навън и малкото млади ентусиасти, мечтаещи да реализират на практика своите съврменни иновативни проекти не другаде, а тук, в България ...

СРЯДА, 25 МАЙ 2011 08:52

НАПИСАНО ОТ ЙОАННА НИКОЛОВА

Публикация в Brain-workshop.org