"Пазарът" на горива

През последните години сме свидетели на публичните борби на лобистите, представляващи продавачите на петрол и газ.

Ето с какви впечатления оставам за така наречения "пазар" на горива.

Оказва се, че за да получим "добра" цена от руснаците за газта, която от тях купуваме не е достатъчно да коментираме обема на покупките и международните цени. Необходимо е да се обвържем и с други инвестиционни проекти като закупуване на АЕЦ от тях, строене на газопровод спрямо тяхната експанзионна политика, да им продадем нефтохима, а най-добре беше и някое ЕРП. Ако наше правителство реши да преосмисли участието си в тези проекти, местните им лобисти открито ни предупреждават, че братушките започват да размахват пръст и има опасност да ги ядосаме.

От друга страна, тъй като сме славянски братя и приятели, съвсем естествено ни се вижда да купуваме газта от тях на малко по-високи цени от средноевропейските - та нали за това са приятелите?

Ако един дългосрочен договор за период от 10 и повече години, в края на периода се окаже изгоден за България, след като 80% от времето изцяло е бил изгоден за Русия, то условията по него трябва да бъдат незабавно предоговорени. Няма как при един дългосрочен договор ползите да се поделят, те трябва да са изцяло за продавача.

Търговците на едро с горива с България официално заявяват в интервютата си за медиите, че тъй като потреблението поради световната криза се е свило, то цените на горивата се вдигат за да могат продавачите да достигнат заложените от тях таргети за печалба. Съвсем логично. Затова при цена от 150 долара за барел преди 2 години, дизелът у нас струваше 2.50 лева за литър, а сега, при 70 долара за барел струва 2.27 лева за литър.

Цената за дизел, който е отпаден продук за разлика от бензина, следва да бъде по-восока от тази на бензина, тъй като се търси повече. По-големите продажби на горива не водят до намаляване на фиксираните разходи и от тук на общата цена, а водят до увеличаване на цената, тъй като за да се достави повече гориво следва да се поработи повече.

В най-големите топлофикации, като топлофикацията в София, след увеличението на цената на газта с 24%, цената на парното ще скочи най-много. Това е така, тъй като точно в най-големите топлофикации последните 20 години не е направена нито една енергоспестяваща инвестиция, а понеже клиентите са много, неефективните разходи лесно се разхвърлят между тях. Таксата "мощност", според която взимат по 25 лева от апартамент дори без да е ползван и 1 литър топла вода също спомага за подкрепата на финансовото състояние на неефективния монополист. При все че средната сметка за ток е 20 лева на месец, който реално се ползва за осветление и готвене.

Разбира се, не е необходимо да стартира строителството на АЕЦ. Ако това се бе случило преди няколко години, то тогава щеше да трябва да се работи по изграждането. По-сладко е да се взимат комисионни за анализи в размер на милиарди левове.

И така, ясно е как функционира "пазарът" за горива и енергия. Ясно е и какво следва да се направи за да функционира така, че българите да не са най-големите будали в Европа:

Създаване на пазар чрез диверсификация на входящите потоци;

Инвестиции в енергоспестяващи технологии;

Инвестиции в производства на чиста енерия.

30.06.2010