Empower to the people*

Млади предприемачи получиха 200 хил. лв. финансиране за проектите си

Надпреварата

Наградените бяха отличени сред 191 кандидатури в първото издание на конкурса за наградата Empower, в рамките на който млади хора от цялата страна преминаха през специално безплатно обучение по предприемачество. Фондация Empower предвижда конкурсът да продължи и през следващата година. А във Фейсбук тече дискусия какво трябва да се промени в условията за провеждането му през 2011 г.

Oдеяла, възглавници, чанти, кукли и още много предмети за дома, ръчно изработени от текстил. Разноцветни, с апликации, рисунки и послания върху тях. Ако всичко това ви харесва, значи сте сред потенциалните клиенти на магазин "100 овце" в София. А скоро ще можете да препоръчате подобни стоки и на приятелите си в чужбина. Създателите на "100 овце" - Борислав Милоев и Елия Атанасова, спечелиха голямата награда "Еmpower" от 100 хил. лв. в конкурса за млади предприемачи с новия си проект - Ocozy.com.

Онлайн магазинът ще се фокусира върху пазарите във Великобритания, Франция и Германия. Различното е, че сайтът ще позволява на потребителите сами да създават дизайна на своите текстилни продукти, тъй като ще могат да избират формата, модела, големината, плата, пълнежа, цвета, надписа, обясняват Борислав и Елия.

Те са завършили икономика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и се занимавали с корпоративни финанси, преди да се захванат със собствен бизнес. Казват, че не са били безработни, нито лишени от избор, преди да предприемат стъпката със "100 овце". "Сегашният ни бизнес модел не е особено ефективен. Разчитаме на надомната работа на наети сътрудници. Нямаме студио с техника, капацитетът ни е ограничен", обяснява Борислав. С парите от наградата възнамеряват да изградят "продуктивно слънчево студио", да ангажират активно трима - петима сътрудници и да наложат нова марка - Ocozy.

Оборудването на студиото трябва да стане през следващата година. Младите предприемачи възнамеряват да тестват базовата версия на сайта най-напред на живо, в сегашния си магазин, а първите доставки на текстилни продукти с новия бранд трябва да бъдат реалност до края на 2011 г. "Необходими са поне 80 големи проекта месечно за издръжка на ефективно производствено студио", уточнява Борислав Милоев. И допълва. "Основното за този бизнес модел е, че може да съществува и в малък мащаб, но подлежи на развитие. Ако изградим марка с фокус върху качеството, би трябвало да е устойчив."

"Няма да разчитаме на ценова конкуренция. Водещи са уникалността на продуктите, качеството на обслужването и уеб преживяването", допълва Елия.

Победителите в конкурса твърдят, че са привърженици на принципа нещата да се случват "крачка по крачка". Смятат, че наградата няма да ги направи богати, но поне "ще им позволи да останат в бизнеса".

Училище по роботика

Робот се движи върху масата, променя посоката си или замахва, когато долови препятствие или агресия. "Пазачът" е част от импровизираната демонстрация на Кирил Митов и Екатерина Аначкова. Двамата спечелиха второ място в конкурса за наградата Empower със своето училище по роботика Robopartans.

Кирил е инженер "по образование и душа", както сам казва, и се занимава от 6-7 години с разработка на софтуер. А от пет - преподава на 11-класниците в Технологично училище "Електронни системи" в София. Катя е математик по образование, има и преподавателски опит, а в момента работи в софтуерна компания.

Идеята им за Robopartans се появила, като и двамата били ангажирани да подготвят ученици за международно състезание по роботика. Училището е с 10-месечна история и предлага извънкласни занимания за малки и големи. Кирил и Катя лично разлепили плакати в 113 столични училища и провели демонстрации. В първата група през пролетта обучаваните били 12. Тази есен вече имат 92 ученици и дори се наложило да връщат желаещи.

По време на заниманията децата се научават не само да сглобяват роботи – производство на Lego, но и да ги програмират така, че да изпълнят определени задачи - например да пренесат топка от точка А до точка Б. За по-големите едно ниво на обучение е от седем занятия по четири учебни часа и струва 136 лв., а за 6-8-годишните – са предвидени седем занятия по три учебни часа, за които се плащат 98 лв.

"В училище всеки предмет е отделен – физика, математика, информационни технологии. Нашата цел в Robopartans е да свържем тези знания, да събудим интереса на децата към технологиите, да ги провокираме и накараме да търсят допълнителна информация. Освен това ги учим да не се притесняват да грешат, да работят в екип, да тушират конфликти", обяснява Кирил.

"Децата никога не са чували за лостове от първи и втори род например, за ток, напрежение или за двигатели, но постепенно и неусетно на практика научават какво е това", казва Екатерина.

С наградата от 60 хил. лв. възнамеряват да разширят обучението във Варна, Бургас и Пловдив. Разходите за един Lego комплект, който съдържа части, мотори, сензори, кабели, мислеща част, е 1000 лв. Нужни са лаптопи за програмирането, средства за наем на помещения, за обучение и заплати на преподаватели. Преди това трябва да разработят унифицирани програми за поне десет нива по роботика, които учениците ще преминат.

Социални грижи на пазарен принцип

Илона (60), няма семейство, получава инсулт и е приета в болница. Няма кой да организира нейното лечение на място, тъй като сестра й работи в чужбина и може да пристигне едва след 7 дни. Aсен (65), вдовец, чупи крак. Децата му нямат възможност да отсъстват от работа, за да се грижат за него, докато е на легло. Така Нина Димитрова и Марко Ганчев нагледно обясняват защо проектът им за домашен социален патронаж, с който спечелиха трета награда в конкурса за наградата Empower (40 хил. лв.)., е важен.

Патронажът ще включва денонощни и почасови грижи, доставка на топла храна по домовете, почистване, извършване на дребни домакински задачи и поправки, придружаване до поликлиника или НОИ, осигуряване на регулярни профилактични медицински прегледи. Възнамеряват да осигурят и 24-часова линия за спешни повиквания (телеасистенция). Хората ще могат да си избират какво точно искат като помощ и подкрепа и за какъв период – за ден, седмица, месец или постоянно. "Чрез интернет страница човек може да организира същите грижа за свои близки дори да не е в същия град или дори държава", казва Марко.

"В момента социалният патронаж е грижа на общината, той е за хората с най-ниски доходи и обхваща 2000 души в София. При това услугата е частична и е свързана главно с носенето на менчета с храна до дома", обяснява Нина. "По традиция в България при нужда от грижи за възрастен или болен те се поемат от член на семейството с цената на отказ от доходи и професионално развитие", коментира Марко.

Затова проектът предвижда услугата да се предлага на пазарен принцип и да се заплаща. Изчислили са, че при 90 - 100 клиенти при средна цена от 400 лв. на месец до една година ще започнат да се самоиздържат. Уточняват, че в момента тарифата на болногледачка в София например е 600 лв. на месец. Според предварителните им проучвания в София живеят 250 хил. души в надпенсионна възраст, а платежоспособното търсене на услугата домашен социален патронаж e за около 10 хил. души.

Нина и Марко възнамеряват да ангажират професионални социални работници. Част от дейностите ще поверят на пенсионери, които ще допълват доходите си срещу почасово заплащане. Предвиждат да наемат и възрастни доброволци. Плановете им включват натрупване на известен капитал, с който да могат да поемат и известен брой хора, които нямат финансова възможност да си позволят услугата.

Нина е доктор по социология, има магистратури по социална политика и политология. От няколко години участва в социални и здравни проекти като ръководител, асистент или доброволец. Марко Ганчев е бакалавър по МИО и магистър по здравен мениджмънт, а в момента е третокурсник по медицина. Работи като специалист по доставки в здравния сектор. Интересите и на двамата към социалната тематика не са случайни. Основатели са на фондация Pia mater ("Нежна майка"), с която наскоро спечелили европейски проект.

Специалната "Зелена награда" бе връчена на Даниел Йорданов за неговата идея за преработка на отпадно стъкло за производство на абразив.

* Смес от известния политически лозунг "Power to the people" (Властта на хората) и фондация Empower, която награждава предприемачите

Публикувана на 05.11.2010 във в. Капитал