Доброволчество и дарителство

Как да помогнете на възрастен човек, който се нуждае от подкрепа?

1. Като станете доброволец и отделите по 2-3 часа седмично.

Ето в какви дейности можете да се включите:

- да напазарувате - самостоятелно или заедно с възрастния човек, на когото помагате;

- да помогнете при приготвянето на храна;

- да се разходите заедно в квартала или парка;

- да поговорите на кафе или на чай;

Включете се в събота или неделя, или в друг ден, когато на Вас е удобно - важното е да е регулярно. Възрастните хора ценят Вашата подкрепа и се нуждаят от нея.

Свържете се с нас и ще Ви запознаем с възрастен човек от Вашия квартал в София, на когото да помагате като доброволец.

2. Много възрастни хора се нуждаят и от дейности, които е по-добре да бъдат извършени от обучени асистенти.

Тук се включват грижите за личен тоалет на възрастния човек, преобличане, смяна на чаршафи, разтребване на дома му, измиване на съдовете и др.

Подходящ вариант е посещението на асистент всяка седмица, като за 2 часа обучен и опитен личен асистент извършва всички тези дейности. За да бъдат извършени тези дейности за един възрастен човек, който живее сам и се нуждае от подкрепа, можете да дарявате всеки месец 48 лева за ежеседмични посещения или 80 лева за едноседмична кризисна социална услуга. С регулярно дарение осигурявате подкрепа на възрастни хора, които нямат подкрепата на свои близки.

Дейността се извършва и контролира от домашния патронаж Пиа Матер. Банковата сметка на фондация Пиа Матер е BG96FINV91501214710192 в ПИБ. Свържете се с нас за изготвяне на договор за дарение - ако Ви е необходим за счетоводно отчитане.

3. Често се случва да разполагате с уред или помощно средство, което повече няма да използвате. Дарете го за да бъде използвано от някой, който крайно се нуждае от него.

Ако разполагате с тоалетен стол, проходилка, инвалидна количка, антидекубитален дюшек, кислороден кондензатор или друг уред или помощно средство, от който повече не се нуждаете, ние ще го приемем от Вас с благодарност като дарение и ще го предоставим за временно ползване на някой, който не може без него.

Въпреки, че много от средствата могат да бъдат получени безплатно, процедурата отнема често повече от месец. Един месец обаче е твърде голям период за някой, който е претърпял инцидент и днес е изписан от болница.

За да запълни този вакум от време Пиа Матер предоставя за временно ползване, за период от 2 месеца, а често и за по-дълъг срок, дарените помощни средства.

По този начин един ненужен за Вас уред ще помогне на десетки хора, които са в ситуацията в която Ваш близък или Вие сте били.

Какво трябва да знаем, ако искаме да дарим помощно средство?

1. Домашен патронаж Пиа Матер никога няма да таксува и стотинка за ползване на дарените помощни средства или да ги продаде

2. За дарение се приемат само помощни средства, които са в отлично техническо и хигиенно състояние. Ако имате повредени или изхабени помощни средства по-добре ги изхвърлете.

3. За дарение не са подходящи дрехи, медикаменти, медицински консумативи или други стоки, които са прекалено лични (подлоги и др.)

4. Помощните средства трябва да се транспортират до приемната на домашния патронаж. Дарението се формализира със стандартен договор за дарение

5. Дарените средства се предоставят за ползване по приоритетност, която се определя от състоянието и възможностите на нуждаещите се.