Пет в петък - безплатни прегледи от лекари - доброволци

Какво представлява проектът "Пет в петък"?

Това е доброволчески проект, в който лекари - доброволци извършват безвъзмездни медицински прегледи на нуждаещи се хора.

Страница на проекта във Facebook:

Като лекар-доброволец ще преглеждам безплатно в петък

Насърчават се домашните посещения, като всеки лекар-доброволец ще извършва по едно безвъзмездно домашно посещение в месеца, в локация, съобразена с възможностите му.

Как да се включите в проекта? Прегледите ще се извършват от млади лекари, както и от утвърдени специалисти от различни медицински специалности. Ако прегледите се

извършват в независима локация (виж по-долу), то всеки лекар-доброволец извършва безплатно пет прегледа.

Ако сте лекар, изпратете на fiveonfriday@piamater.org един празен имейл. Ще Ви изпратим регистрационна форма, където да попълните Вашето име, телефон за връзка, имейл, рег. номер в БЛС, кратка автобиография, специалностите, които притежавате, както и локацията, в която можете да извършвате прегледи.

Ако предпочитате да извършвате прегледи в независима локация, заявете това и ще Ви представим списък на медицинските центрове, които са се включили в проекта като безвъзмездно предоставят помещения за преглед.

До първо число на всеки месец лекарите-доброволци изпращат на фондация Пиа Матер по имейл информация за петъците през месеца, часовете в тях и локацията, в които имат възможност да извършат медицински прегледи на 5 нуждаещи се пациенти.

Аз съм лекар, но защо да участвам в този доброволчески проект?

Истината е, че системата личен лекар-специалист-болница е образ на хартия, но за съжаление огромна част от пациентите не получават адекватно лечение. Причините са различни:

1. Голям брой неосигурени лица - всички, които работят, но не ги осигуряват, както и трайно безработните и изпадналите от социалните системи.

2. Възрастните хора се нуждаят от продължително и комплексно лечение, дълготрайна рехабилитация, всестранен подход, което не кореспондира с днешните отговорности и възможности на личните лекари и финансовите цели на болниците.

Тези недъзи за здравната система ги приемаме като "обектвна даденост" - ще търсим и ще предлагаме варианти за подобряване на ефективността в системата, но трябва да направим нещо още днес - това е целта на проекта.

Проектът е насочен по-скоро към втората група - това са нашите баби и дядовци, с които никой не иска да се занимава в болница, а те са осигурени и заслужават да получат достойна медицинска помощ. Ясно е, че би трябвало лечението им да се поеме чрез обществени средства, но е факт, че това към момента не се случва, а болните възрастни хора се нуждаят от помощ днес.

Всички лекари-доброволци ще бъдат обявени със снимка и информация на сайта на фондацията, ще бъде посочен броят безплатни прегледи, които са извършили, като на всеки 3 месеца ще бъдат награждавани най-активните доброволци.

До първия петък от месеца всеки лекар-доброволец ще получи списък на пациентите и точен час за посещение във времето, което е определено от него.

Какви са основните дейности, за които се търсят лекари-доброволци?

Опитът на домашния патронаж Пиа Матер показва нужда от следните медиц

ински дейности за възрастни хора, особено за домашно посещение:

1. Хирургическа обработка на декубитални рани, консултация за превръзки и превенция на усложнения

2. Преглед на пациенти с наскоро прекаран инсулт, консултация на близките за домашно лечение и превенция на усложнения

3. Преглед на възрастни пациенти с пресни фрактури, превенция на усложнения;

4. Преглед на пациенти с наскоро прекаран сърдечен инфаркт, консултация на близките за домашно лечение и превенция на усложнения

5. Преглед и консултация на хипертоници, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, превенция на усложнения

6. Преглед на диабетици, превенция на усложнения

Всички възрастни пациенти се нуждаят от комплексен подход, не от клинична пътека.

Аз съм ръководител на медицински център, но защо да участвам в този доброволчески проект?

Всеки медицински център - не само в София, но и в страната, може да се включи в проекта като

предостави помещение за преглед през петъчните дни - т.нар независима локация. До първия петък от месеца всеки ръководител на независима локация ще получи списък на лекарите-доброволци, пациентите и точния час за посещение.

Ползите за медицинските центрове са единствено имиджови.

Начало на кампанията за набиране на лекари-доброволци:

30 декември 2011 г. - петък

Очаквана дата на стартиране на проекта:

2 март 2012 г. - петък

Как да получите безплатен преглед и какво ще включва?

Прегледите се извършват единствено след предварително записване във фондация Пиа Матер по начин, който ще бъде обявен допълнително. Всеки пациент преди прегледа подписва декларация, че няма възможност да получи медицинска помощ от личния си лекар, да заплати прегледа и че приема да получи безплатен преглед и назначената терапия доброволно и без бъдещи претенции към лекаря-доброволец или независимата локация, включително и ако прегледът не се осъществи. Не се осъществяват прегледи по спешност.

Всеки преглед ще продължава 30 минути и ще включва цялостна анамнеза, статус, диагнози, назначаване на терапия, препоръчани консултации с други специалисти и изследвания, рецепта, домашен режим и най-вече препоръки за превенция на усложненията.

Какво не включва медицинския преглед? Инструментални изследвания, медикаменти, медицински консумативи, като такива не се препоръчват и предлагат срещу заплащане.

Прегледите се извършват като:

1. Амбулаторен преглед

2. Домашно посещение

BRIEF IN ENGLISH:

Five on Friday is a project encouraging doctors to perform medical visits as volunteers.

Five patients will get a free medical check-up from every volunteer on Friday. A volunteer can perform a home visit to one patient instead.